Dit kan niet waar zijn!
Al weken prijkt “Dit kan niet waar zijn” van Joris Luyendijk bovenaan de lijst van best verkochte boeken in Nederland.
Voor zijn boek over de wereld van bankiers dook Luyendijk twee jaar lang in de Londense financiële wereld om uit te zoeken hoe het financiële systeem werkt. Hij concludeert dat het politieke partijen ontbreekt aan kennis van de risico’s in de financiële sector en dat een crisis als in 2008 zo maar weer kan ontstaan. De hoofdoorzaak van een eventuele herhaling: HEBZUCHT.
De eerste tekenen daarvan zijn reeds zichtbaar:
Het topmanagement van ABN Amro heeft vorig jaar een salarisverhoging van een ton gekregen. Of dit nu volgens de regels is of niet, de ophef en verontwaardiging is groot, en terecht. Het betreft hier immers een bank die met ca. 30 miljard overheidsgeld (lees: onze belastingcenten) overeind is gehouden. ABN AMRO vormt overigens geen uitzondering: ook bestuurders van andere Nederlandse banken hebben vorig jaar fors meer salaris ontvangen en de topman van ING wil een salarisverhoging van maar liefst 28 procent. En dat terwijl vrijwel alle andere werknemers van banken al tijden op de nullijn zitten. De inkomensverschillen tussen de top en de werkvloer zijn dusdanig toegenomen dat je van een bankemployee niet meer mag verwachten dat hij dit kan (en wil) uitleggen aan zijn klanten.
Hoe geloofwaardig zijn banken nog die het geschonden vertrouwen wensen terug te winnen met dit soort acties? Klantbelang? Reputatiemanagement? Words, words, words!!!
En hoe geloofwaardig is de politiek die niet in staat blijkt een vuist te maken en voortdurend zwicht voor de banken lobby? Deze lobby zorgde er immers voor dat banken zelf orde op zaken zouden stellen; we zien nu hoe zij dat doen.